Пептиди, що містяться в грудному молоці
Білки молока розщеплюються на пептиди і амінокислоти в шлунку і кишечнику в результаті складної послідовності реакцій.
Багато пептидів молока утворюються в молочній залозі до початку секреції за участі ендогенних ферментів.
В свою чергу, пептиди, що виникають при розщепленні білків молока, є продуктом активності ендогенних ферментів у шлунково-кишковому тракті дитини першого року життя.
Пептиди, що містяться в грудному молоці
Присутність пептидів у грудному молоці давно доведено, і протягом більше ніж п'ятдесяти років проводяться активні дослідження цих речовин. Історію вивчення пептидів і появу інновацій у цій області можна розділити на 3 етапи. На першому етапі було зроблено наукові відкриття і знайдено варіанти їх практичного застосування: білки молока розщеплювалися протеазами мікроорганізмів на пептиди перед споживанням, ціль при цьому полягала в полегшенні процесу травлення і мінімізації імунологічних реакцій, які можуть викликатися інтактними білками. Другий етап був пов'язаний, переважно, з вивченням пептидів, що утворюються в результаті реакцій за участю специфічних протеаз із відомою біологічною послідовністю і активністю. Це було необхідно для проведення скринінгу з метою визначення мішеней корисних терапевтичних ефектів. Третій етап (який знаходиться на самому початку) сфокусований, головним чином, на вивченні пептидів, що утворюються в кишечнику дітей першого року життя, які перебувають на грудному вигодовуванні, при цьому об'єктом чат дослідження є визначення мішеней активності пептидів в організмі дитини першого року життя.
Білки молока розщеплюються до пептидів і амінокислот у шлунку і кишечнику в результаті складної послідовності реакцій, що протікають за участі протеолітичних ферментів, при цьому результат реакції залежить також від фізичного перемішування, зміни pH і біологічних суфрактантів. Враховуючи складність процесу, не дивно, що розщеплення може протікати не до кінця через відсутність необхідних умов в організмі, пов'язаних з незрілістю травної системи або проблемами зі здоров'ям, або наявністю в раціоні білкових структур з незвичайними властивостями, що погано піддаються розщепленню. Залишаючись нерозщепленими, білки та великі пептиди накопичуються в кишечнику. Такі нерозщеплені білки і пептиди, не будучи джерелами амінокислот, які могли б використовуватися в процесі харчування, можуть провокувати розвиток аутоімунних реакцій, особливо алергічних, а також служити поживним середовищем для специфічних мікроорганізмів, що присутні у складі мікробіоти кишечнику, здатних виробляти речовини і метаболіти з небажаними властивостями. Після того, як у ході досліджень було встановлено, що реакції розщеплення білка можуть протікати не до кінця, вченими були розроблені стратегії, направлені на попереднє розщеплення білків і використання частково гідролізованих продуктів [1].
Деякі пептиди молока мають біологічно активні властивості. Перші позитивні результати були отримані при проведенні скринінгу для виявлення антимікробних і гіпотензивних властивостей [2].
Поява геноміки і сучасних аналітичних методів дозволила ідентифікувати, секвенувати і визначати білкових попередників пептидів у грудному молоці, що утворюються in vivo у молочній залозі та організмі дитини першого року життя [3]. Цей новий підхід може повністю змінити перспективи ефективного використання пептидів. Багато пептидів молока утворюються за участі ендогенних ферментів у молочній залозі до початку секреції [4]. Утворення пептидів з білків молока, у свою чергу, зумовлено активністю ендогенних ферментів, що діють у шлунково-кишковому тракті дитини першого року життя.
Дж. Брюс Джерман
Інститут здорового харчування
Університет Каліфорнії, Девіс, Каліфорнія, США
jbgerman@ucdevis.edu
Не можете знайти що шукали?
Не можете знайти що шукали?